Hogyan válasszon függönyt?

A függönyök igen fontos dekorációs elemek, és alapvetően megváltoztathatják egy helyiség hangulatát. Mivel nagy választékban állnak rendelkezésre a különböző színű, mintázatú és anyagú függönyök, a választás nem könnyű. Most igyekszünk segíteni!

A megfelelő függönyök kiválasztásakor a megjelenésen túl vegye figyelembe a fényáteresztőkre és sötétítőkre vonatkozó gyakorlati szempontokat is. A fényáteresztő függöny tekintetében olyan színt és anyagot válasszon, amely átengedi a természetes fényt. Minél könnyebb és átlátszóbb ugyanis az anyag, annál világosabb lesz a helyiség. Sötétítőnek fényzáró anyagot ajánlunk, hogy minél nagyobb intimitást kölcsönözzön a szobának, és éjszaka teljes mértékben ellássa fényzáró feladatát.

Különböző trükköket is bevethet annak érdekében, hogy a helyiség optimálisabbnak tűnjön: ha magasítani szeretné a szobát, döntsön a földig érő függöny mellett, ha növelné a teret, akkor pedig minél szélesebb legyen a függönyözött felület. A függöny hosszának megállapításakor vegye figyelembe a helyiség funkcióját is, és a különböző „akadályokat”, mint a radiátorok, vagy az ablak alatt lévő bútorok.

Hálószobai függönyök

A hálószobában bensőséges hangulatot teremtenek a lágyan omló függönyök, melyek akár földig érhetnek, vagy akár földre is omolhatnak. Ezek kiegészítőjeként válasszon a helyiség stílusához illő színű és mintázatú sötétítőt, mely a fényzárásról gondoskodik.

 

haloszobai-fuggony.jpg

 

Gyerekszobai függönyök

A gyerekszoba a lakás legvidámabb helyisége, és jó, ha a függönyök is tükrözik azt a fantáziadús mesevilágot, amely a gyermekek képzeletében él. Erről különböző mesehősök, járművek vagy épp virágminták gondoskodnak. Akárcsak a hálószobában, itt is fontos a barátságos hangulat megteremtése.

gyerekszobai-fuggony.jpg

Vitrázsfüggöny a konyhába

A konyhába ideális megoldás a rövid kávéházi függöny. A kávéházi vagy vitrázs függönnyel az ablak felső, valamint alsó részét is díszítheti. A konyhában általában nincs szükség sötétítő függönyre, ugyanis itt az ablakok kisebbek, és kevésbé fontos a sötétítő funkció.

 

vitrazsfuggony.jpg

Nappali függönyök

A család ideje legnagyobb részét a nappaliban tölti, és rendszerint itt fogadja a vendégeket is, ezért a nappali függönyöknek az a feladatuk, hogy elegáns megjelenést kölcsönözzenek a helyiségnek. Fontos, hogy a függönyök illeszkedjenek a szoba többi berendezési tárgyához, ezért a legjobb, ha diszkrét mintázattal ellátott, pasztellszínű anyagot választ. A sötétítő esetében az sem probléma, ha nem 100%-osan fényzáró, ugyanis itt a sötétítőnek inkább csak dekorációs szerepe van. Hogy még elegánsabbá tegye a helyiség megjelenését, válasszon földig függönyöket, és díszítse ezeket különböző függönyékszerekkel!

 

nappali-fuggony.jpgTovábbi szempontok, amelyeket érdemes figyelembe vennie a függönyök kiválasztásánál, az a lakás stílusa, illetve a lakásban uralkodó színek. Választhat például élénkebb színeket, ha a bútorok színe világos, vagy pasztellszíneket, ha a bútorok sötétek. Ugyancsak a bútorok függvényében választhatja meg a függönyök stílusát is: klasszikus bútorokhoz elegáns függönyök illenek, míg modern bútorokhoz párosíthat akár újszerű stílusú függönyt is.

Azt se feledje, hogy a fényáteresztő és a sötétítő függönynek egymással is harmonizálnia kell. Ha a fényáteresztő függöny gazdagabban mintázott, a sötétítő legyen egyszerűbb, és fordítva. A színpárosítást illetően, a sötétítők általában sötétebb színűek, mint a fényáteresztő függönyök.

A legfontosabb azonban az, hogy Önnek mi tetszik. Olyan fényáteresztő és sötétítő függönyt válasszon, amelyik Önnek tetszik, és ami lakását igazi otthonná varázsolja majd. Ha pedig megunná, időnként akár le is cserélheti a függönyöket, hogy felfrissítse otthonát.

Most, hogy már tudja, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennie új függönye kiválasztásakor, tekintse meg a honlapunkon megtalálható fényáteresztő és sötétítő kínálatot, majd látogasson el a Diego áruházba, ahol szakértő kollégáink segítségére lesznek, amennyiben további kérdései merülnének fel!

Tanácsra van szüksége a megfelelő választáshoz?

Megvendégeljük egy csésze kávéra és kollegáink segítenek a megoldásban áruházainkban.

Áruházaink

Szeretne akár 50% kedvezményt kapni?

Legyen klubtag és vásároljon kedvezőbb áron!

Kártyaigénylés