A padlószőnyegek alapanyagai és típusai

A Diego által forgalmazott padlószőnyegek alapanyaga jellemzően polipropilén és poliamid szál. Az alapszálakat különböző kezeléseknek vethetik alá, mely által speciális szálakat képeznek. Mindkét száltípus a kőolajfinomítás során előállított szintetikus alapanyag.

Polipropilén:
A polipropilén szálakat krakkgázból és földgázból állítják elő. Gyenge és erős savaknak, lúgoknak ellenáll, az oxidálószerekre érzékeny. A tiszta polipropilén szál nehezen színezhető, ezért leginkább anyagában színezve (pigmentálva) extrudálják. Az extrudálás a hőre lágyuló műanyagok sajtolása, melynek során a képlékeny anyag felveszi a formázó nyílás alakját.

A polipropilén szál lassú égéssel, kormozó lánggal ég. A polipropilén egyike a legjobb vegyszerállósággal rendelkező anyagoknak. Vízfelvétele kb. 0,2%, ezért mechanikai tulajdonságai gyakorlatilag függetlenek a környezet nedvességtartamától. Vegyszer és vízálló, így könnyen tisztítható. A szál hőszigetelő képessége jobb a gyapjúnál.

Poliamid:            
Nagyrészben kátrányból és könnyűolajból állítják elő, extrudálással. A szál gyenge ásványi és szerves savaknak ellenáll, lúgállósága jó. Szálképzés után is színezhető. Erősen töltődik, de antisztatikus anyagok beépítésével a feltöltődés lecsökkenthető. A poliamid termoplasztikus, hő hatására tartósan formázható. Ezt a tulajdonságot használják ki terjedelmesítésnél, és hőrögzítésnél. A poliamid hőre érzékeny anyag.

 

 

5996285503068-padloszonyeg-gala-edition-880-barna-enterior-02.jpg

 


A tűzés fajtája szerint ötféle padlószőnyeg-típust különböztetünk meg, így a hurkolt, velúr, csúcsnyírt, nyírt, valamint a nyírt-hurkolt típusokat.

Hurkolt szőnyegek:
Kisebb-nagyobb méretű, teljes hurkolású szőnyegek, melyek utólagos mechanikai kezelést nem kapnak.

Velúr szőnyegek:
Kisebb hurkolású, alacsonyabb szálmagasságú, általában sűrű tűzésű, nyírt hurkú, bársonyos felületű szőnyegek. Speciális hőkezelés következtében a szálak legyezőszerűen szétnyílnak.

Scroll (csúcsnyírt) szőnyegek:
Változó szálmagasságú, speciálisan nyírt, felületkezelt szőnyegek, melyeknek különösen plasztikus hatásuk van.

Nyírt szőnyegek:
A nyírt szőnyegek tűzése folyamán a beépített pengék azonnal el is vágják a letűzött hurkokat, azonban a hőkezelés miatt a szálak nem nyílnak szét, mint a velúr szőnyegeknél, hanem egyben maradnak.

Nyírt-hurkolt szőnyegek:
Az előre meghatározott minta alapján a tűzött hurkokat csak bizonyos helyeken vágják el a beépített pengék. A megmaradt hurkolás adja a szőnyeg mintázatát.

Tanácsra van szüksége a megfelelő választáshoz?

Megvendégeljük egy csésze kávéra és kollegáink segítenek a megoldásban áruházainkban.

Áruházaink

Szeretne akár 50% kedvezményt kapni?

Legyen klubtag és vásároljon kedvezőbb áron!

Kártyaigénylés