Tapéta vagy festék?

Felújít? Akkor biztos felmerül Önben is a kérdés, hogy tapéta vagy inkább festék legyen-e a falon. Melyiket válassza, milyen különbségek vannak a kettő között? Az alábbiakban erre keressük a választ.


Melyek a festés előnyei?


Noha a lakás kifestése időigényes feladat, némi ügyességgel szobafestő nélkül is megoldhatjuk. Nem csupán fehér vagy semleges színek közül választhatunk. Manapság divatos a lakást játékos színekre festeni, melyek beragyogják a belső teret. Egy halványsárga vagy barackos árnyalat megvilágítja a helyiséget, míg a sötétebb színek kellemes félhomályt teremtenek. A szín megválasztása a helyiség típusától és a természetes fény mennyiségétől is függ.

 

5996285106337-tapeta-crispy-paper-526516-enterior-01.jpg

 

Saját kezűleg vagy szakemberrel?


Ha magunk vállalkozunk a lakás kifestésére, tapétázására, akkor a munka több ideig tart majd, viszont sokat spórolhatunk, a munkához való eszközöket azonban mindenképpen be kell szereznünk. Szakember fogadása esetén a munkadíjat kell számításba vennünk, melyet négyzetméterárban adnak meg.


Melyek a tapéta előnyei?


A manapság kapható ún. gyapjúrostos (vlies) tapéták nagyon korszerű megoldást nyújtanak, gyorsan felhelyezhetők és egyszerűen karbantarthatók. A kínálatban egyszínű és mintás tapéták egyaránt szerepelnek, a dizájner színeket és mintákat kedvelők is megtalálják számításukat. A vintage és rusztikus stílus kedvelői pedig a klasszikus tapétakínálatból válogathatnak.

 

5996285106481-tapeta-english-style-209204-enterior-01.jpg


Hogyan számítsuk ki, hány tekercs tapétára lesz szükség?


A tapéták tekercsben kaphatók. Az alábbiakban megmutatjuk, miként lehet kiszámítani az adott méretű falhoz szükséges tapétamennyiséget.

Példa: Vegyünk egy 6 m hosszú és 3 m magas falat. A tapétatekercs szélessége 0,53 méter, a hossza 10 m. A hatméteres fal hosszát osszuk el a 0,53 méteres tekercsszélességgel.

6:0,53 = 11,32 (kerekítve 12).

Az eredmény tizenkettő, vagyis egy ekkora falhoz 12 tapétacsíkra lesz szükség. A mennyiség attól is függ, hogy a tapétánk mintás-e. Mintás tapéta esetén ugyanis a  mintaismétlődést, szakszóval rapportot is bele kell számítanunk. Ez az adat a tapéta csomagolásán van feltüntetve. A rapport rendszerint 0,64 szokott lenni.

A falat felosztjuk 12 csíkra. Mivel egy tekercs hossza 10 méter, kiszámíthatjuk, hány csík jön ki egy tekercsből.

3 + 3,64 = 6,64 (10 m hosszúságú tekercs esetén ez 2 csík).

Egy tekercs tehát 2 csíkhoz elegendő. Mivel egy falra 12 csík kell, összesen 6 tekercsre lesz szükség. Esetenként a feltüntetett rapport 64/32, azaz felváltva kell hozzáadni hol az egyik, hol a másik méretet.

 

5996285106306-tapeta-crispy-paper-527056-enterior-01.jpg


Kössünk kompromisszumot!


Ha nem tudunk dönteni a tapétázás és a festés között, köztes megoldást jelent, ha csak az egyik falat tapétázzuk, a többit pedig kifest(et)jük. Tapéta tekintetében a Diego kínálatában klasszikus, dizájner és természetes motívumok egyaránt megtalálhatók, csupán választania kell!

Tanácsra van szüksége a megfelelő választáshoz?

Megvendégeljük egy csésze kávéra és kollegáink segítenek a megoldásban áruházainkban.

Áruházaink

Szeretne akár 50% kedvezményt kapni?

Legyen klubtag és vásároljon kedvezőbb áron!

Kártyaigénylés