2021 szőnyegtrendjei – stílusos újdonságok minden otthonba

A tavalyi évet inkább a minimalista stílus, a természetes formák és anyagok, egyszerű, letisztult színek jellemezték. Idén már a bátrabb minták, színesebb szőnyeg trendek is megjelennek. Továbbá a népszerű geometrikus minták és a vintage stílus sem maradhat ki.

 

Csak természetesen

A tavalyi év egyik nagy slágere legnagyobb örömünkre idén is folytatódik. Természetes formák és anyagok, egyszerű és letisztult színek gondoskodnak arról, hogy otthonunkba egy kis nyugalmat és békét csempésszünk. Többnyire földszínek, azokon belül is a krém, bézs, fehér színek dominálnak a természetes stílusban. Itt főként az egyszínű vagy letisztult mintájú szőnyegekkel fogunk leginkább találkozni. Kiemelt szerepet kapnak a természetes anyagok, mint például a juta, a szizál, vagy a gyapjú. Ez a stílus végtelenül hálás, gyerekjáték vele dolgozni, mivel könnyedén kombinálható más lakberendezési irányvonalakkal is. 

Maximalizmus

Ha az előző évek lakberendezési trendjei inkább a minimalizmus irányába hajlottak, az idei év mindenképpen a bátrabb mintákról és színekről fog szólni. Az indigókék, napsárga, vagy akár a méregzöld színek feldobják egy-egy szoba hangulatát, és varázslatos új külsőt kölcsönöznek neki. Nagy, eltúlzott mintákkal, erős színekkel és nehezebb anyagokkal találkozhatunk ennél a stílusnál. Ne féljünk használni a színeket és akár merészebb megoldásokkal kísérletezni!

Szőnyeget bárhová

Manapság egyre elterjedtebb különböző textilek és szőnyegek használata otthonunk meglepő részeiben. Már nem csak a nappalinkba képzelünk el szőnyeget, hanem akár a kényesebb helyiségekbe, mint például konyhába, előszobába vagy akár teraszunkra is. Szeretnénk kényelmesebbé, otthonosabbá tenni lakásunk minden pontját és szerencsére ez már nem is kivitelezhetetlen a mai modern szőnyeggyártási technológiáknak köszönhetően. A dizájn mellett természetesen a praktikusság is kiemelt szemponttá válik, ezért egyre gyakrabban találkozhatunk nedvességálló, könnyen tisztítható termékekkel, melyeket bátran használhatunk kül- és beltéren egyaránt.

Modern geometria

A geometriai minták és formák talán a leggyakrabban használt motívumok a lakberendezésben. Rendkívül sokszínűen, otthonunk bármely helyiségbe beilleszthető, stílusa szinte bármi mással kombinálható. Ezért is tartozik az egyik legnépszerűbb szőnyegtípusok közé. Nagyobb mintázatával élénk és figyelemfelkeltő, ismétlődő motívumaival finom és visszafogott. A formavilág rendkívül változatos, találkozhatunk többek között csíkos, négyzetekkel vagy rombuszokkal dekorált szőnyegekkel, valamint a kör- és a hullámminta, ill. a cikkcakk, más néven a chevron minta is óriási népszerűségnek örvend. Színek tekintetében két fő irány van: az egyik típusba sorolhatjuk a visszafogott színek párosítását, mint például egy fehér-bézs, vagy egy szürke-barna páros. A másik kategóriába az élénk, harsány színek tartoznak.

Vintage másképp

A vintage stílus éveken át hódított a maga nosztalgikus, visszafogott romantikájával. Az idei évben azonban teljesen újragondolva jelenik meg otthonainkban. A „grandmillenial”, vagy „granny chic” stílus a vintage és a modern egyedülálló találkozása. Elnevezését az Y generáció által igencsak kedvelt édes nosztalgia után kapta, amivel a nagyszüleink házaiban, vintage üzletekben vagy egzotikus bolhapiacokon találkozhatunk.

Virágos szőnyegek, romantikus textilek, egy-egy retro bútor elegánsan kombinálva a legújabb trendek szerint készült lakberendezési megoldásokkal. Egyediség, eklektikusság és játékosság jellemzi ezt a stílust.