Black out, dim out, sötétítő függöny – mi a különbség?

5996285791069-fuggony-tahiti-sotetito-viragos-enterior-02.jpgA forró nyári hónapokban különösen fontos, hogy függönyeink ne csak dekoráló szerepet töltsenek be, hanem a tűző napsugárzás ellen is védjék otthonunkat, főként, ha egyéb árnyékoló szerkezet nem áll rendelkezésünkre. A sötétítő függönyök esetében különböző szakkifejezésekkel találkozhatunk, melyek segítenek eligazodni a függönyök fényzáró tulajdonságai között.

Sötétítő függönyök:

A dekor, vagy sötétítő függönyök az esztétikai szerep mellett funkcionális feladatot is betöltenek. Szabályozzák a fény beáramlását, ill. kizárását, valamint oldalsál, vagy felső drapéria formájában kiváló dekorációs elemek. Ezek az anyagok a belátást kiválóan megakadályozzák, azonban nem alkalmasak arra, ha a tűző napsütés ellen szeretnénk védekezni, ehhez speciális anyagokra van szükségünk.

5996285614900-fuggony-indiana-dimout-sotetito-taupe-enterior-01.jpgDim out függöny:

A dim out kifejezést a 70-75% technikai fényzáró képességű függönyanyagokra használjuk. Ugyanígy nevezzük a hasonló képességű pliszé, roletta és szalagfüggöny anyagokat is. A dim out anyagok már praktikusan alkalmazhatók az árnyékolásra, megfelelően árnyékolják a hálószobát, azonban az anyagok színe és mintája életteli marad az átáramló fénynek köszönhetően.

 

5996285613712-fuggony-denver-blackout-sotetito-kivi-enterior-01.jpgBlack out függöny:

A black out függönyöket speciális szövési eljárással készítik, ennek lényege, hogy két textilréteg közé egy harmadik, fekete textilszálat szőnek. Ezáltal a black out anyag annyira sűrűvé válik, hogy akár 100%-os fényzárásra is képes lesz. Léteznek olyan black out anyagok is, amelyek speciális műanyag, vagy szénszál bevonattal, illetve beszövéssel készülnek. Ezek a függönyök a technológiai eljárásnak köszönhetően egyáltalán nem eresztik át a fényt.


A black out függöny legfőbb funkciója a fény és a hő kizárása, így a redőnyt is helyettesíthetik. A reggeli tűző napsugárzást, vagy a forró nyári napokon beáramló hőt is jelentősen kizárhatjuk velük. Sőt, a téli hőszigetelést is javíthatjuk, különösen a nyílászáróknál létrejövő hőveszteséget csökkenthetjük. Háló- vagy gyerekszobában, moziszobában, iskolában, vagy irodai környezetben, projektorral rendelkező tárgyalókban is igazán hasznosak a fényzáró függönyök, mivel megfelelő sötétséget érhetünk el használatukkal.

Amennyiben fontos Önnek a fényzárás, válasszon a Diego függönykínálatából, melyben megtalálhatók a dim out, illetve black out függönyanyagok is!

Tanácsra van szüksége a megfelelő választáshoz?

Megvendégeljük egy csésze kávéra és kollegáink segítenek a megoldásban áruházainkban.

Áruházaink

Szeretne akár 50% kedvezményt kapni?

Legyen klubtag és vásároljon kedvezőbb áron!

Kártyaigénylés