Gyakran ismételt kérdések a laminált padlóról

Ha laminált padlóburkolatot készülsz vásárolni, számos kérdésed merülhet fel a lerakásával, karbantartásával, tisztántarthatóságával kapcsolatban. Most a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ.

Gyakran ismételt kérdések a laminált padlóról

Ha laminált padlóburkolatot készülsz vásárolni, számos kérdésed merülhet fel a lerakásával, karbantartásával, tisztántarthatóságával kapcsolatban. Most a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ.

 

Miből készülnek a laminált padlók?

A laminált padlót több mint 90%-ban fa alapanyagból állítják elő, mely ellenőrzött erdőgazdálkodásból származik. Összetevői teljes egészében visszaforgathatóak és ökologikusak.

Mit is jelent pontosan a használati osztály?

A használati osztály a javasolt felhasználási területeket mutatja meg, azaz milyen helyiségekben használható az adott laminált padló, illetve lakossági vagy akár közületi felhasználásra alkalmas-e.

Használható-e fürdőszobában is?

A hagyományos laminált padló a vizet, nedvességet nem bírja, ezért nedves, vizes, magas páratartalmú helyiségekben, mint a fürdőszoba, nem alkalmazható. A víz és a pára hatására bekövetkező károsodás nem javítható a hagyományos laminált padlók esetében. Az új fejlesztéseknek köszönhetően elérhetőek már a vízálló laminált padlók is, melyek akár 24 órán keresztül ellenállnak a felületükön lévő víznek, és akár fürdőszobában is alkalmazhatóak.

Mennyire hangosan kopog és hogyan csökkenthető a kopogás?

Nem megfelelő alátét használata esetén a laminált padló kopoghat. A hangszigetelésről alátétek használatával gondoskodhatunk, megfelelő alátét alkalmazása esetén mind az átmenő, mind a teremzaj nagymértékben csökkenthető.

Miért van szükség szegélylécekre?

A szegélylécek a burkolat esztétikus lezárására szolgálnak a falaknál, illetve más csatlakozó függőleges felületeknél. Eltakarják a dilatációs hézagot, egyes típusok mögött pedig rejtetten el lehet vezetni a kábeleket, vezetékeket is.

Mekkora felületet lehet egybefüggően kialakítani?

A legnagyobb egybefüggően burkolható felület a panelekre keresztirányban legfeljebb 8 méter, hosszirányban legfeljebb 10 méter lehet. Ennél nagyobb felületet csak minimum 15 mm-es dilatációs hézagok kialakításával szabad burkolni. A fűtéscsöveknél és a különböző helyiségek között is dilatációs hézag kialakítása szükséges.

Padlófűtésre is alkalmas?

Igen, padlófűtésnél is használható, sőt, ez az egyetlen olyan fa alapanyagú padlóburkolat, amely padlófűtésnél is alkalmazható, a megfelelő technológiai utasítások betartásával.

Mivel tisztítható a laminált padló?

A laminált padlók felülete higiénikus és könnyen tisztántartható. Napi tisztításra elegendő a porszívó, seprű vagy partvis. Az esetleges foltokat nedves feltörléssel egyszerűen el lehet távolítani, ehhez használjuk az erre a célra kifejlesztett tisztító- és ápolószereket. A felmosáshoz ne használjunk sok vizet, éppen csak nedves legyen a felmosó. Ha folyadék kerülne a padlóra, távolítsuk el minél gyorsabban, és gondoskodjunk a gyors kiszárításról.

Mi a teendő mechanikai sérülések esetén?

Ha sérül a padló felülete, a sérülés kijavításra javító viaszrudacska használható, mely a laminált padlókhoz illeszkedő többféle színárnyalatban elérhető.

Minden régi burkolatra rá lehet tenni?

A padlószőnyeg kivételével meglévő régi burkolatra is rátehető. A már meglévő burkolatok közül a jól tapadó, hordozóképes csempe, kerámia burkolatok, régi PVC vagy ehhez hasonló szilárd és hordképes felületek alkalmasak laminált padlóval történő burkolásra. A régi fapadlót (amennyiben száraz, hordozóképes és nem korhadt) nem kell eltávolítani, az esetleges mozgó részeket azonban rögzíteni kell. Az új paneleket a régi padlódeszkára merőlegesen kell lerakni, szükség esetén vakpadlót kell készíteni a teljes felületen.

Használható-e fal vagy plafon burkolására?

A laminált padló plafon burkolására nem javasolt, függőleges felületeknél azonban lehet használni.

Kültéren alkalmazható-e a laminált padló?

A laminált padlók kültéren nem alkalmazhatók.

Allergiások számára ajánlott-e, tartalmaz-e káros anyagot?

Allergiásoknak különösen ajánlott, hiszen tisztántartása egyszerű, felülete higiénikus, károsanyag-kibocsátása pedig nincs.

Szabad-e lakkozni a laminált padlót?

A laminált padlót nem szabad lakkozni. A laminált padlóburkolatnak éppen abban rejlik az előnye, hogy felhasználásra kész termék, mely lerakás után nem igényel semmilyen utókezelést, karbantartást.


Tekintsd meg laminált padló választékunkat most!